Okategoriserad

Sverige arrangerar Special Olympics World Winter Games 2021

By 19 juli, 2019 oktober 2nd, 2019 No Comments

Sverige har fått möjlighet att arrangera Special Olympics flaggskepp – det humanitära idrottsevenemanget World Winter Games 2021.

”Vi är stolta över att Sverige står värd för Special Olympics World Winter Games 2021. För oss är spelen en investering i idrott och hälsa för personer med intellektuell funktionsnedsättning – och en viktig plattform för att öka medvetenheten, engagera människor och sprida kunskap om Special Olympics”, säger Johan Strid, National Director för Special Olympics Sweden.

Special Olympics World Games är ett av de största idrottsevenemangen på jorden. Det inspirerar, främjar och driver fram en inkluderande värld för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Världsspelen arrangeras vartannat år och växlar mellan sommar- och vinteridrotter. Spelen sänds globalt i mer än 150 länder och lockar fler än 2 500 journalister.

Special Olympics World Winter Games i Sweden förväntas engagera mer än 10 000 personer som hjälper till att göra evenemanget till ett minne för livet för de deltagande atleterna.

Fler än 2 000 atleter och Unified Sports-partners från 105 länder väntas delta i spelen som erbjuder tävlingar i sju olika idrotter. Unified Sports är ett inkluderande program där atleter med intellektuell funktionsnedsättning idrottar tillsammans med atleter utan intellektuell funktionsnedsättning.

Till spelen kommer 3 000 volontärer och 5 000 familjemedlemmar. Det betyder att vi troligen behöver din hjälp för att förverkliga eventet.

Vill du hjälpa till som volontär, anmäl ditt intresse här.

En viktig del i det svenska budet är folkhälsosatsningen för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Andra viktiga delar är att få med fler personer med och utan intellektuell funktionsnedsättning i organiserad idrott, mer personer med intellektuell funktionsnedsättning aktiva i skolidrotten, förändra attityder om personer med intellektuell funktionsnedsättning, och en ökad kunskap i samhället om personer med intellektuell funktionsnedsättning och hur de behandlas.

”Bra jobbat Sverige. World Winter Games 2021 representerar inte bara det bästa i inkluderande idrott utan är också en ”ögonblicksbild” av den inkluderande värld vi vill skapa – där diskriminering mot personer med en intellektuell funktionsnedsättning har ersatts med frihet, rättvisa och jämlikhet för alla”, säger Dr Timothy Shriver, Chairman för Special Olympics.

Samtidigt som Sverige firar det vinnande budet har nedräkningen till Special Olympics World Games 2019 börjat. Spelen arrangeras i Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten, den 14-21 mars.